Embassy of the Republic of North Macedonia in Brazil

Embaixada da República da Macedônia em Brasília SHIS QL 26 CJ 05 LT 15 Lago Sul – Brasília DF – CEP: 71.665-155 República Federativa do Brasil CNPJ: 24.928.562/0001-68

Phone: 00 55 61 8276 1850

Fax:

Latest news

The census starts on Monday, the Diaspora is included in the census for the first time

Foreign Minister Bujar Osmani, at a joint press conference with the Director of the State Statistical Office, Apostol Simovski, presented the preparations for the start of the most important statistical operation for our country – the 2021 CENSUS. “Yesterday I called an extraordinary meeting of the heads of all Diplomatic Missions and Consular Posts, whereupon I gave direct instructions to the whole diplomatic network to place themselves fully at disposal of the census teams and the overall process in order to complete the census successfully for our employees and our diaspora”, Osmani emphasised. In that vein, speaking of the role that our Embassies will have during this process, Osmani stressed: “The role of our diplomatic network will be to identify all possible channels of communication, and through increased promotional activity, to spread information about this process to every citizen of ours that lives and works abroad. This activity, in the next 50 days will be the highest priority of our diplomatic network.” In terms of the fact that this is the first time that a census operation for the diaspora is being conducted, which is a further challenge as well as an obligation to have a successful census, Osmani highlighted: “The census provides an opportunity, through our proactive role, to demonstrate responsibility and commitment to our diaspora, which has an important role in the overall processes of our country. This is a good opportunity to show care for our citizens abroad and to create conditions for permanent cooperation, fast communication and closeness, accomplishing thus the main goal – for the diaspora to be an inextricable part of this country.” Minister Osmani, sending a message to all our citizens, regardless of whether they are in the country or temporarily work or study abroad, or if they are a part of our diaspora, underscored: One of the key elements that is necessary for successful policies is precisely the real picture of the population and its economic, educational and social structure. There is no other way to get the real picture except through the census as a statistical operation that is a prerequisite for any organized country to be able to plan its development. I ask for your active participation in this process, exercise this right and civil obligation so that we can obtain the key data that will allow us to appropriately plan our policies.” From 1-15 March, all employees of the Diplomatic Missions and Consular Posts, including their families, will be able to self-count or self-register, through the online application prepared by the State Statistical Office, for which relevant links have already been posted on the Ministry of Foreign Affairs website. The registration is easy, simple and fast, available in eight languages, including Macedonian, Albanian and English, for which special video-tutorials, i.e. instructions were presented at the press conference, which describe the complete process in a simple and clear manner. At the same time, the census starts for all our citizens who are abroad, i.e. our diaspora, who will have a much longer period, from 1 March to 21 April, or in the next 50 days, to exercise this right and civil obligation in the same manner, by simple accessing of the application. 

Info e Trupit Bashkërendues të MPJ-së për ndihmë dhe përkrahje të shtetasve të Republikës së Maqedonisë së Veriut

Ministria e Punëve të Jashtme nëpërmjet Trupit bashkëendues për ndihmë dhe përkrahje të shtetasve të Republikës së Maqedonisë së Veriut të cilët, për shkak të situatës së krijuar me virusin korona (COVID-19), ndodhen në pikëkalimet kufiitare të shteteve të tjera dhe në aeroporte, ka realizuar kontakte dhe biseda të shumta si me qytetarët tanë që kanë rastisur, ashtu edhe me institucionet e ndryshme brenda shtetit dhe jashtë, me qëllim që të gjejë zgjidhje dhe të japë informacione dhe këshilla të duhura Pas komunikimit dhe bashkëveprimit intensiv me qytetarët tanë që kthehen në vend, siç është rasti me ata nga Malta, Spanja ose transitimin nëpër Republikën e Serbisë dhe Republikën e Shqipërisë, po ndërmerren të gjitha zgjidhjet më të nevojshme, në kushte të ndryshimit të rrethanave në bazë ditore. Në Maltë qytetarët tanë udhëzohen të kthehen në vend nëpërmjet aeroportit të Stambollit; në Spanjë, si vend me rrezik të lartë, kërkohen drejtime alternative dhe tranzite në mënyrë që qyetarët tanë të mund të udhëtojnë për në Shkup, siç është rasti edhe me aeroportin e Beogradit, ndërkaq po punohet edhe në bashkëveprim me Shqipërinë fqinje. Në mënyrë shtesë u jemi përgjigjur një numri të madh pyetjesh të qytetarëve tanë të cilët ballafaqohen me probleme praktike që kanë të bëjnë me qëndrimin jashtë vendit, udhëtimin nëpër territorin e shteteve të Europës, si dhe për mudnësinë e kthimit të tyre në vend. Ministria e Punëve të Jashtme bën përpjekje për ta tejkaluar këtë situatë dhe po realizon komunikim të vazhdueshëm me të gjitha palët e interesuara, në përputhje me masat dhe rekomandimet e Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, si dhe në përputhje me masat e shteteve të tjera ku po qëndrojnë ose tranzitohen qytetarët tanë.

MPJ-ja ka formuar një trup bashkërendues për ndihmë dhe përkrahje të shtetasv të cilët ndodhen në pikëkalimet kufitare në shteteve të tjera dhe në aeroporte, për shkak të situatës së krijuar lidhur me virusin korona (COVID-19)

Në suaza të Ministrisë së Punëve të Jashtme të Republikës së Maqedonisë së Veriut është formuar një trup bashkërendues për ndihmë dhe përkrahje të shtetasve të saj të cilët ndodhen në pikëkalimet kufitare të shteteve të tjera dhe në aeroporte, për shkak të situatës së krijuar lidhur me virusin korona (COVID-19). I lusim të gjithë qytetarët e Maqedonisë së Veriut që në situata të këtilla informacionet t’i dërgojnë nëpërmjet kanaleve të komunikimit siç vijojnë; 075 27 37 32  (linjë e rregullt, Viber dhe WhatsApp) 071 25 34 30  (linjë e rregullt, Viber dhe WhatsApp) 072 30 68 45 (linjë e rregullt, Viber dhe WhatsApp) 075 44 66 47 (linjë e rregullt) Posta elektronike: [email protected] Edhe një here: apelojmë që, në përputhje me masat dhe rekomandimet zyrtare, të gjithë shtetasit të cilët jetojnë në vendet me rrezik të lartë, ta anulojnë ardhjen e tyre në Republikën e Maqedonisë së Veriut në këtë periudhë.

Tourist destinations

Кањон Матка, Скопје

Крушево

Широк Сокак, Битола